×

RAF DERGİSİ MAYIS 2014


Maxidrain® Yeşil Çatı Sistemlerini oluşturan katmanlar bitki taşıyıcı tabakanın altından başlayarak yukarıdan aşağıya sırasıyla Filtre Geotekstili, Drenaj Plakası, Nem Tutucu / Ayırıcı Geotekstil ve Kök Tutucu Folyo olarak sıralanıyor.

Filtre Geotekstili örgüsüz dokunan ve ısıl işlemle bağlanan polipropilenden mamul olup tıkanma yapmıyor, toprak altında çürümüyor ve yıllar boyu filtrasyon vazifesini yerine getiriyor.

Maxidrain Drenaj Plakaları'nı diğer tek tarafı kabarcıklı drenaj plakalarından ayıran en önemli özellik ise çift tarafı kabarcıklı olması. Bu özellik, Maxidrain Drenaj Plakaları'na su depolama imkanı sağlamasının yanı sıra ayrıca havalandırma boşluğu bırakarak toprağın alttan havalanmasını ve bitki köklerinin ihtiyacı olan oksijeni sağlıyor. Bu arada suyun fazlasını eğim istikametinde drenaj yaparak sistemden uzaklaştırıyor. Maxidrain Drenaj Plakaları, ihtiyaca göre iki farklı yükseklikte üretiliyor:

 

  • - Maxidrain 25, yüksekliği 25 mm olan ve gezilemeyen (ekstensif) (toprak katmanı 8-12 cm'e kadar olan) çatılarda tavsiye ediliyor.
  • - Maxidrain 40 ise yüksekliği 40 mm olan ve gezilebilir (intensif) (toprak katmanı 12 cm'den büyük olan) çatılarda tavsiye ediliyor.

 

Net Yapı Maxidrain Ekstensif Yeşil Çatı Sistemleri Sistem Tanımı
 

Bu sistem mevcut su yalıtımının üzerine Kök Tutucu

Folyo, Nem Tutucu/Ayırıcı Geotekstil, Maxidrain® 25

Yeşil Çatı Drenaj Plakası, Dupont TYPAR SF Filtre

Geotekstili ve mineral açısından Zengin Bitki Taşıyıcı tabakadan oluşuyor.

 

Uygulama Alanları
 

MAXIDRAIN Ekstensif Yeşil Çatı Sistemleri, sınırlı yük kapasitesine sahip ve gezilemeyen çatılarda tercih ediliyor.
 

Avantajları

  • - En ekonomik yeşil çatı sistemi.
  • - Isı ve su yalıtımına katkı sağlıyor.
  • - Sağanak yağışlar  sırasında sistem doygun hale gelene kadar yağmur suyunu bünyesinde depoluyor, şebekeye verilen yağmur suyu miktarını azaltıyor ve geciktiriyor.
  • - Taşıma kapasitesi düşük olan çatılarda uygulanıyor.

 

Neden Maxidrain Ekstensif Yeşil Çatı Sistemleri?

 

  • - Ekstensif Yeşil Çatı Sistemlerinin en önemli özelliklerinden biri, üzerinde uygulanan bitkilendirmenin çok az bakım gerektirmesi.
  • - Bu sistemde kullanılan bitkiler, çatılardaki olumsuz iklim koşullarına dayanıklı olmalı ve az su tüketimi olan örtücü türler tercih edilmesi daha uygun.
  • - Sedum tarzı bitkilerin mevcut coğrafya ve iklim koşullarına uygun bir karışımı seçilmeli.

 

Net Yapı Maxidrain Intensif Yeşil Çatı Sistemleri Sistem Tanımı
 

Bu sistem mevcut su yalıtımının üzerine Kök Tutucu Folyo, Nem Tutucu / Ayırıcı Geotekstil, Maxidrain® 40 Yeşil Çatı Drenaj Plakası, Dupont TYPAR SF Filtre Geotekstili ve mineral açısından zengin Bitki Taşıyıcı Tabakadan oluşuyor.

 

Uygulama Alanları
 

MAXIDRAIN Intensif Yeşil Çatı Sistemleri, normal bir bahçenin sunduğu tüm olanakları sunuyor. Bu tip sistemler, üzerinde yoğun yaya trafiğine uygun sistemler. Ayrıca sulama sistemleri de bu tip çatılarda muygulanabiliyor.

 

Avantajları

 

  • - Günlük kullanıma uygun.
  • - Isı ve su yalıtımına katkı sağlıyor.
  • - Sağanak yağışlar sırasında sistem doygun hale gelene kadar yağmur suyunu bünyesinde depoluyor, şebekeye verilen yağmur suyu miktarını azaltıyor ve geciktiriyor.

 

Neden Maxidrain Intensif Yeşil Çatı Sistemleri?
 

Yeraltı otoparkı, yürüyüşyolu ve tünel gibi yapıların üzerlerinde park ve rekreasyon alanlarının yapılması için uygun sistemler. Üzerine uygulanan bitki örtüsünün ömrü, bitkilerin doğal ortamındaki ömrüne eşdeğer. Bu tip sistemlerde kök topu yardımıyla küçük fundalıklar ve ağaçlar yetiştiriliyor.